Persoonlijke webpagina

Inhoudsopgave

Manuel voorouders

 

Kwartierstaten en parentelen

 

Een overzicht van veel voorkomende voorouderlijke namen treft u aan in de stamboom van Claire Alexandra Manuel Voorouders van Claire Alexandra Manuel voor het overige kunt u de diverse familiegroepen raadplegen.

 

Nederlandse families

Manuel

Van Vliet

Smit

Van der Noll

Seijmonsbergen

Engelse families

Biddulph

Plantagenet

Mavromichalis

 

Indische families

Cretier

Boogert

Mijnsbergen

Rudolph

 

 

Noorder Dierenpark 1991

C.H.C. Manuel-van Vliet (1926)

R.J. Manuel (1959)

R.A. Biddulph (1962)

C.A. Manuel (1990)

 

Nederlandse families

Vanzelfsprekend ben ik begonnen met het uitzoeken van de Manuel naam en familie. Al snel kwam ik uit in het gemeentearchief van Amsterdam. Een waar eldorado voor de startende onderzoeker. Toegankelijke archieven, zeer veel digitaal beschikbaar, goede mogelijkheden om te printen en vaak een zeer behulpzame en vriendelijke archivaris. Niet alles is uitgezocht, daarvoor ontbreekt simpelweg de tijd. De belangrijkste takken zijn toegevoegd en uitgeplozen. Eenmaal via Geneanet, Gencircles en dat soort sites gegevens gepubliceerd, wordt je al snel aangevuld en bevraagd door bezoekers. Dit was vaak ook aanleiding om de stamboom uit te breiden.

 

Engelse families

De (engelse) Biddulph stamboom is gebaseerd op familieaantekeningen die gemaakt zijn door diverse Biddulph’s. De eerste daarvan is ongeveer 300 jaar geleden begonnen. De hoeveelheid aantekeningen is groot, samen vormen al deze aantekeningen een behoorlijk archief. Dit archief bevat foto’s, aktes, testamenten en inventarisstaten. De eerste daarvan dateren van 1433. Engelse families is een ietwat vreemd begrip voor de van oorsprong Scandinaviërs (noormannnen). Maar vanaf het jaar 1066, mogen we toch wel spreken van Engelse families. Die term hanteer ik dan maar.

Indische families

De Indische families zijn van ‘’oorsprong’’ Nederlandse families, die hun fortuin in de Oost gingen maken. De Japanse overheersing maakte daar een einde aan. Nagenoeg alle in de stamboom voorkomende families die in Nederlands Indië terecht zijn gekomen, zijn weer teruggekeerd in Nederland.

Zelfs met behulp van het Sifa is het lastig zo niet onmogelijk om informatie over personen en leefomstandigheden te vinden. Uiteraard is er veel beschreven over de interneringskampen, maar de periode daarvoor (toen alles nog floreerde) is moeilijk traceerbaar. De levende ervaringsdeskundigen of hun nazaten zijn ook niet altijd ‘’spraakzaam’’.

Tussen het zwijgzame Nederlands Indië  deel, zit ook een groep mensen die juist wel hun ervaringen willen beschrijven. Heel bijzonder is bijvoorbeeld het boekje ‘’Ik ben anders, een kind van de vijand’’ (uitgeverij Gigaboek) opgetekend door Pakhan.